Ser bäst ut i 800x600

In English

smultron från BÄRBOKEN av Örjan Armfeldt Hansell

SMULTRON

Smultron, Fragaria vesca, andra allmänna svenska namn är jordbär, på Gotland rödbär, i Norrland snytterbär och snuggbär. På danska kallas de skov-jordbær, på norska (mark)jordbær, och på finska mansikka.
Släktnamnet Fragaria kommer av latinets fraga (smultron), vilket kan härledas ur fragrans som betyder doftande, välluktande. Smultrondoften är svår att beskriva men vi är många som tycker att den är mycket finare än smaken. De doftar sommar och sol! De ska ätas färska, förlorar snabbt sin fräschör.
Växten är en flerårigt ört som kan bli upp till två decimeter hög och blommar från maj till augusti. Bären mognar vanligen i juli-augusti i Sverige. De är vanliga över hela landet utom i fjälltrakterna där hjortron är betydligt vanligare.
Smultron har i folkmedicinen använts bl.a. mot binnikemask, gikt och reumatism. Bladen har haft medicinsk användning som te.
Växten har en upprät jordstam som dels ger korta, uppräta bladskott (rosetter) och blomställningar, dels långa, nedliggande revor. Pistillfästet blir vid frukternas mognad starkt uppsvällt och bärlikt. Smultronet är alltså en skenfrukt. På ytan sitter de egentliga frukterna eller smånötterna. När djur och människor äter smultron sprids växten genom dessa smånötter.
Smultron växer på torra ställen, backar, vägkanter, renar, stenrös, på skogsröjningar eller fällor. Den sprider sig lätt över över stora ytor med sina revor. Man kan hitta den i hela Norden.
Smultronsäsongen är lång eftersom växten blommar succesivt och man ser ofta både blommor, kart och mogna bär på samma planta.

Det finns ytterligare en vild art i Sverige, backsmultron, ( nejkon) Fragaria viridis som däremot bara växer i Göta- och Svealand, i s.-ö. Norges lågland samt på Åland. Den har större kronblad och foderbladen är tryckta intill smultronet. Frukten är större och hårt fastsittande, blekare röd. Det är sötare bär men också mindre friskt och aromatiskt i smaken än vanliga smultron. Backsmultron växer på torra ställen, backar, vägkanter, renar, stenrös.

 

smultronblom foto © Ingegerd
Smultronblomma i gräset

smultron foto © Ingegerd
Smultron på ängen bakom Hansegården

 

Ett smultronställe kan också vara något trevligt, en fin plats eller en ljuvlig stund.

Att plocka smultron är arbetsamt, åtminstone om man vill fylla ett litermått. Det lär enligt "Bärboken" gå ungefär 1400 medelstora smultron på en liter. Att plocka smultron på strå är något som många barn har sysslat med. Ett timotejstrå är bäst eftersom det kompakta axet blir ett naturligt stopp. Ett knep är att sätta ett omoget bär längst ner - då glider inte de övriga bären av så lätt.

Smultronstraw © Ingegerd

Det finns en odlad närstående växt JORDGUBBAR Fragaria ananassa ett bär som verkligen hör vår svenska sommar till. Men tyvärr finns det personer som får allergiska reaktioner av dessa bär.
I min familj ska det vara jordgubbstårta på varje bemärkelsedag under den period då det finns färska jordgubbar på torget. T.ex. på min makes födelsedag.

strawberrycake © Ingegerd

 

Några länkar till mera kunskap om smultron

Den virtuella floran om släktet Fragaria || Smultron alternativmedicin

Odlade smultron Odla nu || Jordgubbar som livsmedel

 

Källa bl.a. BÄRBOKEN av Örjan Armfeldt Hansell

Tillbaka till sidan om svenska bär

Foto av Ingegerd ©